پله فرار چیست

پله فرار

آشنایی با پله فرار و فلسفه ساخت آن

با پله فرار چقدر آشنایی دارید؟ آیا ضرورت استفاده از آن را می‌دانید؟ ایمنی و حفظ جان انسان ها مهمترین اصولی است که در هر سازه‌ای باید رعایت شود. پس از آنکه جامعه انسانی در مسئله شهرسازی پا را فراتر از حد خود گذاشت و با ساخت ساختمان‌های سر به فلک کشیده به سمت آسمان قدم زد، ایمنی باز هم یک مورد مهم بود که فکرها را به خود درگیر کرده بود. حوادث مترقبه و غیرمترقبه روز به روز در حال افزایش بود و جان انسان‌ها نیز هر روز در خطر بود. طبیعی است در یک ساختمان بلند، هر چقدر از سطح زمین فاصله داشته باشی، امنیت کمتر می‌شود. برای عبور از این مشکل، راهکارهایی در نظر گرفته شد. یکی از آنها ایجاد پله‌هایی خاص با عنوان فرار بود. در ادامه بیشتر با این پله آشنا می‌شویم.

پله اضطراری

ضرورت ساخت پله‌ های فرار چیست؟

در مطلب آشنایی با انواع پله ساختمان یک اشاره جزئی به پله فرار داشتیم. حال می‌خواهیم بیشتر با این مدل از پله و ضرورت اجرای آن آشنا شویم. همانطور که گفتیم، ایمنی در سازه‌ها یکی از مهمترین دغدغه‌های جامعه بود. برای برطرف کردن این دغدغه یک سری اصول و قوانین لازم الاجرا وضع شد. یکی از این اصول، ایجاد پله‌هایی در پشت ساختمان بود که دسترسی افراد را برای خروج از ساختمان در هنگام حوادث آسان کند. در اتفاقاتی مانند زلزله یا آتش سوزی، اگر تمام ساختمان مخصوصا ساختمان‌های شلوغ و پر جمعیت، بخواهند از درب و مسیرهای اصلی خارج شوند، می‌تواند فاجعه آفرین باشد. از طرفی در بسیاری از مواقع، آسانسورها و راه پله‌های اصلی مسدود می‌شوند. در این زمان وجود پله‌ای با عنوان فرار در قسمت پشتی ساختمان بسیار ضروری است.

پله اضطراری نام دیگری است که برای این مدل از پله‌ها در نظر گرفته اند. این پله‌ها جزو پله‌های خارجی در نمای ساختمانی هستند. طرح و مدل ساخت آن را می‌توان جزو پله‌های پیچ دانست. برای ساخت این پله ابعاد و دستورالعمل‌های استاندارد سازی وجود دارد که باید رعایت کرد. ممکن است بپرسید آیا برای هر ساختمان چند طبقه‌ای ساخت این پله‌ها نیاز است؟ در ادامه دستورالعمل‌های خاص مربوط به این پله را برای شما بیان خواهیم کرد.

ضرورت ساخت پله فرار

دستورالعمل های اجرایی پله فرار و ایمن سازی آن

پس از آنکه استانداردهای جهانی برای ساخت و ساز مسکن و ساختمان وضع شد، قوانین نصب پله فرار هم در میان این دستورالعمل‌ها ابلاغ شد. در ایران هم طبق مصوبات وزارت مسکن و نهاد شهرسازی، ساختمان‌های واجد الشرایط باید دارای پلکان فرار باشند. هر چند این قوانین در گذشته قدرت اجرایی کمتری داشته اند، اما اگر جان انسان‌ها برای شما مهم است، باید آن را در نظر بگیرید. طبق این دستورالعمل‌ها و همچنین قانون مبحث سوم مقررات ملی ساختمان، ساختمان‌های 5 طبقه به بالا باید داری راه پله‌های خروج اضطراری و همچنین آسانسور باشند.

خود این راه پله‌ها و نحوه‌ی نصب آنها دارای قوانینی به این شرح است:

  • جنس پله باید از فولاد باشه (به دلیل استحکام بالا، تحمل وزن و عدم فرسایش)
  • مسیر دسترسی به پله اضطراری باید برای همه واحدها آسان باشد
  • فاصله پله‌ها از شیشه و پنجره مشرف حداقل 1 متر باشد
  • راه رسیدن به پله باید سریع باشد و از مکان‌هایی که امکان قفل شدن آنها وجود دارد، نباشد
  • درب ورود به پله باید رو به بیرون و به سمت پله باز شود
  • عرض پله‌ها در تمام طول مسیر نباید کمتر از 90 سانتی متر باشد
  • گاردهای محافظ با ارتفاع حداقل 120 سانت باید در دو طرف پله در نظر گرفته شود
  • در مسیر باید علامت خروج شبرنگ و شماره‌های واحدها دیده شود
  • جنس قسمت‌های پاخور باید یکسان باشد
  • پاخورها نباید لیز باشند و یا سطح ناهمواری داشته باشند
  • راه پله اضطراری باید از بالای پشت بام تا کف زمین و خیابان امتداد داشته باشد
  • هر گونه شکستگی و ترک خوردگی باید به سرعت ترمیم شود
  • شیب راه پله باید کاملا استاندارد باشد
  • عرض ورودی و خروجی راه پله نباید کمتر از 90 سانت باشد
  • کف پله‌ها باید با ورق آجدار 3 میل پوشیده شود
  • برای جلوگیری از لغزنده شدن یا مسدود شدن مسیر در هنگام باران و برف، پله باید مسقف باشد
  • در طراحی تاسیسات برقی و مهندسی ساختمان باید نصب روشنایی در مسیر راه پله در نظر گرفته شود
  • بهتر است پله فرار به صورت رفت و برگشتی درست شود
  • هر چند مدت یکبار باید راه پله بررسی و در صورت نیاز تعمیر شود

قوانین ساخت پله فرار

قوانین نصب پله فرار و ضوابط آن

شاید تا اینجا متوجه شده باشید، نصب پله فرار تا چه اندازه ضروری و حساس است. همانطور که می‌دانید این پله‌ها باید دور از پله‌های عمومی قرار بگیرند. غالبا محل نصب آنها در قسمت پشت ساختمان قرار دارد. بعد از نصب باید توسط مهندس ناظر تایید شود و کلیه ضوابط آن در نظر گرفته شود. این مدل از پله‌ها مستقیما با جان انسان‌ها در ارتباط است و توجه به آن بسیار اهمیت دارد. اجزای تشکیل دهنده این راه پله‌ها عبارتند از:

  • ستون
  • تیر
  • کف پله
  • شمشیری
  • نرده و گارد

یکی از قوانین مهم در نصب آنها، مربوط به ابعاد و اندازه‌ است. کلیه اجزا و بخش‌های پله باید مطابق با اندازه‌های استاندارد و مناسب با شرایط باشد. در ادامه بیشتر در این زمینه توضیح خواهیم داد.

ابعاد پلکان فرار به چه صورت است؟

پلکان اضطراری باید به شکلی در نظر گرفته شود که اگر کلیه افراد هم قصد خروج داشته باشند، مشکلی به وجود نیاید. پس در ایمن سازی و ضوابط ساخت این پله‌ها توجه به ابعاد بر اساس گنجایش افراد بسیار مهم است. اگر در هر طبقه، ظرفیت 10 نفر یا کمتر در نظر گرفته شود، ابعاد به این صورت خواهد بود:

  • عرض پله: حداقل 45 سانتی متر
  • ارتفاع پله: حداقل 30 سانتی متر

اگر ظرفیت هر طبقه در ساختمان بیش از 10 نفر تا 20 نفر در نظر گرفته شود. ابعاد پله فرار به این صورت خواهد بود:

  • عرض پله: حداقل 60 سانتی متر
  • ارتفاع پله: حداقل 23 سانتی متر

تعیین اندازه‌ها و ابعاد محاسبه‌ای است که باید تحت نظر مهندس ساخت انجام شود. در ابعاد این پله‌ها، توجه به گاردهای محافظ، فاصله پله از ساختمان و شیشه‌ها، تعداد پله‌ها تا پاگرد و… بسیار مهم است.

ابعاد پله فرار
هزینه ساخت پله فرار چگونه محاسبه می‌شود؟

پله فرار یکی از اصلی ترین و مهمترین نکات ایمنی در ساختمان است. برای ساختمان‌های بلند و 5 طبقه به بالا لازم و ضروری است. اما ساختمان‌های کوچکتر نیز می‌توانند به حفظ امنیت و جان انسان‌ها احترام بگذارند و نصب این پلکان را در دستور کار خود قرار دهند. اما قطعا در کنار تمام ابعاد ساخت این پله‌ها، به مسئله هزینه‌های آن هم توجه دارید. برخی از ویژگی‌ها به صورت مستقیم و برخی دیگر به صورت غیرمستقیم روی هزینه‌های ساخت این مدل از پله‌ها تاثیرگذار هستند.

 به عنوان مثال، نوع مصالح، ابعاد ساخت، تعداد پله‌ها، تعداد طبقات و هزینه‌های نصب، از جمله عوامل تاثیرگذاری است که به صورت مستقیم در کم و یا زیاد بودن هزینه‌ها دخالت دارند. همچنین مواردی مانند، هزینه‌های طراحی، زیباسازی، نصب جزئیات، هزینه کارگرها و… نیز از جمله مواردی هستند که می‌توانند بخشی از هزینه‌ها را به خود اختصاص دهند.

طراحی پله اضطراری

به پله فرار به چشم یک سازه اضافه در پشت ساختمان نگاه نکنید. شاید برای شما جالب باشد که بدانید یکی از طرح های اصلی دیزاین ساختمان در کشورهای اروپایی مخصوصا ایتالیا، پله‌های فرار و خروج‌های اضطراری است. شما می‌توانید از این موقعیت یک فرصت ویژه بسازید. علاوه بر ساخت پله، آن را ایمن سازی کنید و با یک طراحی زیبا و حرفه‌ای، پله‌ها را به بخشی از نمای زیبای ساختمان تبدیل کنید. در گذشته این پله تنها مسیرهای فولادی بودند که حتی توجهی به رنگ آمیزی آنها نمی‌شد. اما حالا می‌توانید انتخاب کنید چه طرحی برای ساختمان شما مناسب است. البته توجه داشته باشد، ایمنی در این بخش بسیار مهمتر از زیبایی است.

ما معتقدیم مهندسان ساخت خانه، ساختمان، بنا و سازه‌ها، باید علاوه بر مهندس بودن هنرمند نیز باشند. ساختمان سازی و ساخت اجزایی مانند پله‌ها، به نوعی یک هنر تجسمی و یک خلاقیت ذهنی است. درست مانند کوزه گری که برای شکل دادن یه یک مقدار گل و خاک، از علم، مهارت و خلاقیت خود به صورت همزمان استفاده می‌کند، ساختمان سازی نیز به همین صورت است. به همین جهت شما می‌توانید پله‌های خروج اضطراری خود را در زیباترین و امن ترین حالت ممکن بسازید. شاید بپرسید چگونه؟  به پیشنهاد ما دقت کنید.

ساخت پله فرار

ساخت پله فرار حرفه ای با مجموعه مهندسی تکنو متال

اگر به دنبال ساخت پله فرار با امنیت بالا، طراحی فوق العاده و قیمت مقرون به صرفه هستید، شانس به شما رو کرده است. مجموعه مهندسی تکنو متال با داشتن تجربه ای موفق و مهارت تخصصی در زمینه ساخت و طراحی انواع پله‌ها، در کنار شما خواهد بود. این تیم را می‌توانید با 3 عنصر اصلی بشناسید: تعهد، تخصص و خلاقیت. دیگر دغدغه‌های استاندارد بودن پلکان‌های فرار را کنار بگذارید. مهندسین ما طبق آخرین قوانین و اصول ایمن سازی و ساخت پله‌ها، بهترین نتیجه را برای شما به ارمغان خواهند آورد. به زبانی ساده  و خلاصه، صفر تا صد کار خود را به ما بسپارید.

هم اکنون می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت لیست هزینه‌ها، با تیم پشتیبانی ارتباط برقرار کنید. اعتبار ما اعتماد شماست.

نظری دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پروژه های شاخص